Zwanger en Sporten

Sporten tijdens je zwangerschap is wellicht niet het eerste waar je aan denkt als je net zwanger bent en je ziek, zwak en misselijk voelt. Toch is het van belang om lekker in beweging te blijven, zodat je zo fit en optimaal mogelijk je zwangerschap kunt doorlopen. Wist je dat je gewoon kunt blijven sporten tot aan het einde van je zwangerschap? Het is zelfs een heel goed idee om te sporten, zowel voor jezelf als voor de gezondheid van je baby. Tenzij er lichamelijke klachten of complicaties zijn, dan is overleg met je verloskundige/arts wenselijk alvorens je het sporten verder oppakt. 

 

Sporten tijdens de zwangerschap kent vele voordelen:

  • Zo heeft sporten een positief gezond effect op jezelf én de baby.
  • Sporten tijdens de zwangerschap leidt tot een gezonde gewichtstoename.
  • Het vermindert o.a. de kans op bekkenbodemproblemen (urineverlies) of een diastase (wijking van de buikspieren) die niet meer goed heelt.
  • Je conditie en immuunsysteem verbetert.
  • Je hebt minder last van zwangerschapskwalen.
  • Je fitte lichaam zal na de bevalling sneller kunnen herstellen.
  • Het helpt je om gemakkelijker terug in vorm te komen na de bevalling. 
  • Je humeur wordt er beter van door de endorfine die je aanmaakt.

Kortom: wél sporten tijdens je zwangerschap is altijd beter dan niet sporten.

 

Tijdens het 1e trimester hoef je in principe je sportactiviteiten niet aan te passen en kun je blijven sporten zoals je dat gewend bent. Let wel op met risicovolle sporten. Pas vanaf het 2e trimester is het raadzaam om bepaalde sporten te ontwijken. Sporten met een hoog valrisico zoals paardrijden bijvoorbeeld. Ook sporten waar je gemakkelijk een voorwerp hard in je buik kunt krijgen, zoals voetbal of hockey zijn af te raden. Bij sporten als aerobics en hardlopen krijgt je lichaam redelijk wat schokken te verwerken. Dit is meestal geen probleem in het 1e trimester, maar zodra je zwaarder wordt kan dit belastend zijn voor je bekkenbodem en de banden die je baarmoeder op zijn plaats houden. 

 

Wat dat betreft kent sjiek sportique de klappen van de zweep als het aankomt op sporten tijdens (en na) een zwangerschap. Wij begrijpen als geen ander waar je allemaal tegenaan kunt lopen. sjiek sportique begeleid je door alle fases van je zwangerschap én de periode hierna. 

 

Het trainingsschema laten we met je lichaam mee veranderen. Zo houden we rekening met de invloed van hormonen, je lichamelijke- en mentale veranderingen. Uiteraard is het ook van belang om gezond te eten. Ook daar kan sjiek sportique je meehelpen. sjiek sportique is opgeleid tot gewichtsconsulente. 

 

Wil je meer weten? Neem contact met ons op.